воскресенье, 22 ноября 2020 г.

 

Урок 27

Тема: Громадянське суспільство.

І. Опрацюйте матеріал уроку.

Вітаю! Сьогодні ми поговоримо про громадянське суспільство, його феномен і необхідність у сучасному світі. Також подумаємо про роль правової держави у функціонуванні громадянського суспільства. 

Якою є роль окремо взятої особи з активною чи пасивною громадянською позицією у становленні й функціонуванні громадянського суспільства та правової держави? Під час нашої розмови ми будемо шукати користь, яку дає громадянське суспільство у правовій державі.

Почнемо здалеку. Нам в нагоді стануть Ваші знання з історії та економіки. Ймовірно, Ви чули що економічно значно більш розвиненим і відповідно більш заможним є Північ Італії, а не її Південь. Аналізуючи результати місцевих, тобто італійських, реформ в 1960-х роках американський політогог і професор Гарвардського університету Роберт Патнем звернув увагу на те, що мешканці північних регіонів країни більш громадянсько активні. Вони частіше ходять на вибори, тобто вища явка виборців, беруть участь у різних асоціаціях чи організаціях і більше цікавляться місцевими справами і самоврядуванням. Свої міркування щодо цього науковець Патнем виклав, зокрема, в книзі «Творення демократії. Традиції громадської активності в сучасній Італії».

Від чого ж залежить рівень громадянської активності? Дослідник Патнем називає це «соціальним капіталом». Вживаючи цей термін, він говорить про рівень довіри громадян одне до одного та до суспільних інституцій, їхню готовість співпрацювати, виконувати зобов'язання, бути відповідальними.

Чому ж на півночі Італії ситуація з активністю громадян склалась значно краща ніж на півдні? Відповідь Ви знайдете у підручниках з історії, адже це було наслідком кількох століть розвитку місцевого суспільства. На півночі Італії, як і в цілій Західній Європі, цьому сприяло розмежування церковної влади і світської. Це створювало простір для певних групових та індивідуальних свобод, для міського самоврядування, цехової й університетської автономії, контрактних відносин між володарями та підданими.

І, як наслідок, призвело до формування конституційного устрою. Власне мова йде про досвід незалежності і самоврядності в середні віки. Нащадки італійців, на територіях, де були зазначені явища, активніше долучаються до політичного та соціального життя.

Історичні факти потрібні нам, аби краще зрозуміти феномен  громадянського суспільства. Давайте проговоримо визначення: 

Громадянське суспільство — це спільнота, яка складається з вільних, незалежних, рівноправних громадян. В такому суспільстві люди взаємодіють, спілкуються і добровільно самоорганізовуються на основі спільних (незалежних від держави) інтересів. Його існування сприяє усталеному демократичному розвитку суспільства.

Яким є громадянин, що творить і бере участь у розбудові громадянського суспільства? Це людина, яка усвідомлює свою самостійність та індивідуальність. Вона розуміє, що має невідчужувані права і свободи і як наслідок несе відповідальність перед суспільством за свої дії. Тут варто згадати третю статтю Конституції України.

Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. 

Для чого ми згадали саме цю статтю? Активні члени громадянського суспільства повторимось усвідомлюють, що мають невідчужувані права і свободи.

Говорячи про феномен громадянське суспільство – ми зазвичай говоримо про спільноти людей. Інколи складові частини громадянського суспільства ще називають його інститутами, тобто тими елементами без яких це явище складно уявити. До них належать: 

громадські організації; 

професійні та творчі спілки;

організації роботодавців; 

благодійні і деякі релігійні організації; 

органи самоорганізації населення;

недержавні засоби масової інформації; 

інші некомерційні товариства й установи. 

У демократичних державах інститути громадянського суспільства часто долучені до участі в управлінні державними справами, зокрема — у формуванні та реалізації державної правової політики.

Яка ж користь від громадянського суспільства?

·         Воно сприяє об’єднанню людей з метою захисту своїх законних інтересів і досягнення своїх цілей. 

·         Воно виступає гарантом непорушності наших особистих прав. 

·         Воно захищає інтереси різних груп людей.

·         Воно служить опорою в можливому протистоянні громадян з державою; і тут варто згадати про події Революції Гідності 2013-2014 років, коли саме громадянське суспільство стало основою опору авторитарному режиму в Україні. 

·         Воно обмежує державну владу та здійснює контроль за нею на всіх рівнях; 

·         Воно бере на себе частину проблем, які важко або не під силу розв’язувати державі. Мабуть, найяскравішим проявом впливовості громадянського суспільства є волонтерський рух з допомоги військовим та тимчасово переміщеним особам, який розпочався в Україні з початком російсько-української війни. В драматичному 2014 році саме активні громадяни надали підтримку державі у боротьбі з агресором.

Пропоную звернути увагу на такі ознаки громадянського суспільства:

1.     Визнання людини, її прав і свобод найвищою суспільною цінністю.  

2.     Високий рівень правосвідомості та відповідальності громадян і повага до законних прав інших людей. 

3.     Захист приватної власності і широкі можливості для ведення власної справи

4.     Існування різноманітних добровільних громадських організацій і рухів, самоорганізація.

5.     Взаємодія громадських об’єднань для задоволення матеріальних і духовних потреб та інтересів людини, що відбувається без прямого втручання держави.

6.     Багатоманітність (плюралізм) у всіх сферах суспільного життя (економічній, політичній, культурній). 

7.     Незалежні медіа, які обслуговують громадські потреби та інтереси, формулюють і оприлюднюють громадську думку. У сучасному світі це може бути як радіо чи телебачення, так і діяльність блогерів – які маю велику аудиторію своїх прихильників. 

Яку роль виконує правова держава у громадянському суспільстві? Громадянське суспільство може гармонійно функціонувати без впливу держави, але його не можна представити як щось таке, що існує та функціонує незалежно від держави. 

Звернемось знову до ст. 3  Конституції України.

Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Давайте спробуємо розглянути громадянське суспільство як реалізацію прав і свобод людини. Тоді формування та розвиток громадянського суспільства неминуче призводить до трансформування держави у правову державу. І звичайно держава через систему освіти, засоби масової інформації та інші чинники може пливати на світосприйняття та свідомість громадян, їхню активність та правосвідомість.

Сучасна правова держава може бути розбудованою лише там, де наявні інститути громадянського суспільства. Отже, це держава, в якій юридичними засобами справді забезпечено максимальне здійснення, охорона та захист основних прав і свобод людини. 

Основними ознаками правової держави є: 

суверенітет народу, який є джерелом влади; - важко уявити правову державу на окупованих територіях. 

верховенство права; 

рівність усіх громадян перед законом;

однакова і взаємна відповідальність держави та особи перед законом;

визнання прав людини вищою соціальною цінністю;

поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову;  

високі правова культура та правова свідомість громадян; 

наявність ефективної правоохоронної системи

Відомою і популярною є теза, що у  правовій державі є можливість для особи робити все, що безпосередньо не заборонено законом, а державним органам - тільки те, що безпосередньо дозволено законом.

І на фінал поставимо собі запитання – в чому ж важливість розвинутого громадянського суспільства у правовій державі? Відповідь - звісно ж у захисті прав і свобод громадян, а також в реалізації інтересів кожної людини. Ми починали нашу розмову з прикладу більшої громадської активності на Півночі Італії, що є основою економічного достатку цього регіону країни. При сталому суспільному розвитку розвинуте громадянське суспільство і правова держава сприяють заможнішому життю в державі.

ІІ. Домашнє завдання:

1.     Зробіть конспект уроку.

2.     Томас Пейн, американський просвітник і філософ межі XVIII–XIX ст., писав: «Чим досконаліше громадянське суспільство, тим менше воно потребує регулювання з боку держави». Як ви розумієте ці слова Томаса Пейна.

Відповіді надсилайте на електрону пошту викладача: Дячишина Олена Олексіївна dacisinaolena@gmail.com або на вайбер: 80680107943

 

Комментариев нет:

Отправить комментарий